Kostýmy z pohádek Václava Vorlíčka na zámku v Horšovském Týně

Kostýmy Šípkové Růženky, prince Velena, čarodějnice Bludimíry nebo jezerní královny si mohou do konce prázdnin prohlédnout návštěvníci zámku Horšovský T7n. Výstava nazvaná Kouzelný Vorlíček v bývalé zámecké konírně představuje oděvy a rekvizity z pohádek nedávno zesnulého režiséra Václava Vorlíčka.

„Jedná se už o desátý ročník výstavy, kterou pořádáme ve spolupráci s mezinárodním filmovým festivalem Juniorfest a barrandovskými studii. V letošním roce jsme ji věnovali slavnému autorovi dětských filmů a pohádek, který měl k zámku velmi vřelý vztah,“ uvedl správce depozitáře horšovskotýnské památky Radim Žáček.
Až do prvního září tady bude k vidění pětačtyřicet kostýmů z pěti filmů a třída z komedie Dívka na koštěti. „Lidé si tak mohou sednout do lavic, v nichž seděla Saxana. Nechybí ani lexikon kouzel a atmosféru umocňují různá vycpaná zvířata,“ dodává.
Největší ohlas zatím sklízejí kostýmy z pohádek Jak se budí princezny a Princ a večernice. „Jejich autorem je Theodor Pištěk, takže už jen toto jméno je zárukou kvality. Jeho díla patří asi k těm nejkrásnějším, která jsme měli možnost vystavit,“ konstatuje Žáček.
Zřejmě nejcennějšími jsou šaty právě z pohádky Princ a Večernice. K nim patří kostýmy Měsíčníka, Slunečníka a Větrníka. „Ty jsou zapsané na seznam českého kulturního dědictví. Jejich hodnota je v podstatě nevyčíslitelná. To jsou kostýmy, k nimž bohužel nemůžeme z důvodu jejich ochrany návštěvníky pustit,“ sděluje.
To, že se šaty z nějakého filmu stanou součástí kulturního dědictví, není úplně běžné. „Na to, aby se takový zápis mohl odehrát, je třeba mít opravdu originální kostým, který se nedá jinde použít. Záleží také na materiálu. Pan Pištěk je dokázal skvěle sladit tak, že vytvářejí pohádkovou atmosféru. Používal brokát, samet, hedvábí a satén. Když se bavíte s herci, kteří je na sobě měli, ti si nikdy nestěžují, že by jim v nich bylo nějak nepříjemně. Nosily se jim výborně,“ dodává Žáček.
Vystavené jsou také oděvy, které měli diváci možnost vidět v pohádkách Pták Ohnivák, Jezerní královna a Kouzelný měšec. Návštěvníci se mohou také vyfotit v královském trůně s korunou a žezlem.
Václav Vorlíček do Horšovského Týna jezdil poměrně často. Naposledy tu vloni oslavil své osmaosmdesáté narozeniny. „Největším dárkem pro něho byl fakt, že jsme po něm pojmenovali zámecké kino. V něm také v létě promítneme pohádky, které jsou součástí výstavy. Rádi bychom také uspořádali vzpomínkové odpoledne. Obeslali jsme několik herců a hereček z jeho pohádek a teď čekáme na vyjádření,“ dodává.